duminică, 4 noiembrie 2012

ZEBRA AUSTRALIANA - (Taenopygia guttata)

 Zebra Australiana (Taenopygia guttata).


Zebrele australiene frapeaza atat prin coloritul viu al penajului, cat si prin trilurile emise. Pasare de talie mica (circa 9-12 cm lungime), cu o greutate de 10-12 grame, zebra australiana prezinta un colorit de la rosu pana la gri si ciocolatiu, cu alb. Coloritul nu difera foarte mult intre mascul si femela, dar diferentierea sexelor se poate face pe baza culorii ciocului. Femelele prezinta ciocul de culoare portocalie, iar masculul, de culoare rosie.

ADAPOSTIREA
Zebrele australiene necesita un spatiu de locuit destul de extins, cu atat mai mult cu cat de obicei sunt crescute intr-o colivie sau voliera minim doua pasari (un cuplu). Zebrele australiene sunt pasari foarte sociabile, astfel ca intotdeauna este bine sa achizitionati un cuplu de la inceput, pentru ca asa se vor adapta si mai usor. Probabil ca va veti pune intrebarea de ce niste pasari atat de mici necesita un spatiu atat de mare. Raspunsul este simplu. In colivie sau voliera se introduc multiple accesorii absolut necesare unei vieti echilibrate si armonioase, iar in afara de asta, zebrele australiene necesita un spatiu suficient pentru miscare. Colivia sau voliera poate fi amplasata atat in apartament, cat si pe balcon, dar trebuie respectate cateva conditii esentiale: - evitati expunerea coliviei in soare puternic, in locuri cu curenti de aer sau cu umiditate crescuta; - evitati schimbarile bruste de temperatura, deoarece si ca si in cazul altor pasari exotice necesita o perioada de aclimatizare; - evitati zgomotele puternice; - temperatura minima tolerata este de 10-150C si cea maxima de 38-400C; - temperatura optima este cuprinsa intre 20-300C. Iata o lista de accesorii care trebuiesc obligatoriu introduse in colivie: - recipient pentru hrana (chiar doua pentru tipuri diferite de alimente); - un vas pentru apa, mai mult larg decat adanc; - un bol mai larg cu apa proaspata pentru scaldat; - un cuib care intotdeauna va fi plasat in partea superioara a coliviei. Cuibul, in general, din placaj su carton mai gros, de forma cubica, de dimensiune mica (12x12x12 cm), trebuie sa prezinte intrarea in partea superioara a uneia dintre fete. Cuibul va fi umplut in proportie de 30% cu iarba uscata. De asemenea, pe podeaua coliviei se va pune o cantitate redusa de fan pentru ca zebrelor australiene le place sa-si construiasca singure cuibul; - leagane; - bare pentru odihna; - in jurul cuibului se pot pune plante ornamentale; - fata de alte pasari de colivie (papagal, perus), zebrele australiene nu sunt innebunite dupa jucarioase. Este suficienta amplasarea unei oglinjoare pe una dintre laturile coliviei; aceasta le va tine ocupate o luga perioada din zi; - pe podeaua coliviei se va pun un prosop de hartie pentru a se putea mai usor igieniza; - recipientele de apa si hrana se vor curata zilnic; - accesoriile din colivie si colivia se vor igieniza cel putin o data pe saptamana; - nu lasati resturile alimentare de pe o zi pe alta intrucat multe dintre ele pot fermenta usor provocand in urma consumului afectiuni grave pasarii; - curatatea se va efectua cu apa fiarta si cu o perie dura, fara a face uz de detergenti sau dezinfectati care pot fi fatali pasarii.

HRANIREA
Hrana administrata trebuie sa fie diversa. Zebrelor australiene li se pot administra seminte pentru pasarile de talie mica. De asemenea, sunt mari consumatoare de mei, care nu ar trebui sa le lipseasca. Atentie insa, ca meiul din piete este nevitaminizat si poate induce hipo- sau avitaminoza B. li se mai pot administra: galbenus de ou fiert, coji de oua bine sfaramate, verdeturi (frunze de salata, de papadie) bine spalate, morcov ras, viermi de faina, branza dulce, etc. Apa de baut proaspata ar fi de preferat sa fie schimbata de doua ori pe zi si cel putin o data pe zi. Nu le place apa statuta.


BOLI SI AFECTIUNI
Ca si in cazul altor pasari de colivie, Zebrele australiene nu sunt scutite de boli parazitare, infectioare sau de alimentatie (nutritionale). Stresul si conditiile inadecvate de crestere, in afara agentilor patogeni specifici, sunt unele dintre cauzele care favorizeaza sau determina aparitia imbolnavirilor. Multe dintre afectiunile semnalate la pasarile de colivie se agraveaza sever in decursul a 24 de ore. In prima instanta veti constata anumite modificari de comportament, cum ar fi indispozitia sau oboseala care in unele cazuri pot sa nu fie de lunga durata, dar daca situatia persista este clar ca sunt semne ale unei stari de boala. Iata cateva indicii care va vor orienta in depistarea starii de boala la pasarile de colivie: - Aspectul penajului. La pasarea sanatoasa, penajul este lucios si stralucitor, compact si bine atasat de corp. La pasarea bolnava, penajul este zburlit, cu aspect neingrijit, prafuit, iar in regiunea cloacei poate fi murdarit cu materii fecale. - Modificarile fecalelor. Fecalele lichide pot apare in urma consumului de fructe, verdeturi si a altor nutreturi suculente, a variatiilor de temperatura, dar revenirea la normal a consistentei materiilor fecale se produce rapid (in cateva ore). Fecalele cu sange, spuma, colorate anormal sunt semne clare de boala. - Pasarea slabeste, evidentiindu-se osul sternului si se constata atrofia musuclaturii adiacente. - Ochii inflamati si prezenta de mucus la nivelul narilor pot fi semnele unei corize. - Respiratia dificila indicata de miscarile in ritm rapid ale pieptului sau ale intregului corp se constata in afectiuni respiratorii ca aspergiloza, psitacoza, acarioza. Procentul cel mai mare de mortalitate la pasarile de apartament este determinat de afectiunile digestive, bolile infecto-contagioase si traumatisme.
Dintre bolile si afectiunile mai frecvent intalnite enumeram:

Parazitii externi (paduchi, raia) pot determina in urma evolutiei, leziuni din ce in ce mai severe la nivelul pielii, eritem, cruste, smulgerea penelor, prurit si consecutiv, inapetenta, apatie si pierderi in greutate.
Giardia si Cryptosporidium sunt doi paraziti des intalniti la pasari care determina afectiuni ale tubului digestiv din ce in ce mai severe, manifestate prin sindrom diareic cu fecale moi, apoi lichide, inapetenta, apatie, deshidratare severa si in curand la moartea pasarii.
Hipovitamonoza B reprezinta o deficienta in stocarea si utilizarea vitaminelor complexului B, datorata in prima instanta consumului de mei nevitaminizat care contine o antivitamina B si care accentueaza deficitul vitaminelor B din organismul pasarii. Pasarea este apatica, sta zburlita, prezinta stare de somnolenta si tulburari de echilibru.

Psitacoza este o boala infecto-contagioasa a pasarilor manifestata in special, prin simptome respiratorii (secretii la nivel ocular si naza) si/sau diaree. Pasarea slabeste drastic, nu se mai alimenteaza corespunzator si in final, moare.
In afara acestor boli, Zebra australiana este predispusa diferitelor fracturi ale aripilor si picioarelor, proceselor tumorale, intoxicatiilor cu diferite toxice, constipatiei diferitelor boli infecto-contagioase ale pasarilor in general, retentiei de oua, etc.
Speranta medie de viata a zebrelor australiene este de 8-10 ani, in captivitate, si un pic mai mare (12-15 ani), in libertate.



INMULTIREA IN CAPTIVITATE
Se poate spune cu certitudine despre zebrute ca sunt cele mai simplu de inmultit in captivitate pasari de colivie. le trebuie doar un cuib, materiale de constructie, mancare adecvata si de restul se ocupa ele.

ALEGEREA PERECHILOR
Daca cumparati o pereche mascul si femela de zebrute, aveti in vedere ca, pentru a le putea inmulti in viitor fara riscuri, ele nu trebuie sa fie inrudite. Astfel, se pot cumpara pasarile de la magazine sau crescatori diferiti, deoarece vanzatorul de la pet-shop nu va sti care pasari sunt inrudite cu care. Imperecherea dintre pasari inrudite poate avea niste rezultate ingrozitoare, cum ar fi pui cu handicapuri severe (lipsa de membre, moarte prematura, tulburari de comportament, vulnerabilitate ridicata la boli si lista poate continua.) Iar aceste rezultate se pot obtine la orice imperechere cu orice fel de rude de sange. Avand o pereche sanatoasa, neinrudita, putem continua.


Pentru a se reproduce, cei doi trebuie sa se placa reciproc. Daca se iau la bataie, se ciupesc sau se observa chiar fatalitate (desi sper sa nu fie cazul), cei doi trebuiesc separati, si se poate incerca cu alta pereche. in aceasta cauza, cei doi trebuie sa fie sanatosi. O pasare bolnava poate fi tinta agresiunii celorlalti. Nu e cruzime, e doar instinct. La fel se intampla pe vremuri si cu bolnavii de lepra-erau izgoniti pentru a preveni imbolnavirea comunitatii. Daca cei doi isi aranjeaza penele reciproc, dorm unul langa celalalt, se joaca, mananca impreuna (99% din cazuri), inseamna ca se plac. Membrii unui cuplu, odata ce trece un timp, vor fi foarte devotati unul celuilalt (exemplu clar ca nu numai la oameni exista dragoste) si nu isi vor schimba perechea decat in caz de separare indelungata sau moarte a partenerului. Sa mergem mai departe... 

MATURITATEA SEXUALA
Zebrutele isi ating maturitatea sexuala la 3 luni de la iesirea din ou. Da, foarte precoce, insa data fiind durata lor de viata medie de 5-6 ani, e destul de bine sa poti produce progenituri cat poti de devreme. Insa desi pot face pui la aceasta varsta, nu este recomandat. Cel mai bine este ca pasarile sa fie lasate sa se maturizeze pana la 10-12 luni pana a fi lasate sa se reproduca. Aceasta pentru a evita cat de cat eventuale probleme cum ar fi ingrijirea proasta a puilor sau oualor (care are ca rezultat de cele mai multe ori moartea progeniturilor), sau intepenirea oualor in canalul dintre ovar si cloaca al femelei, lucru deseori fatal.

Ok... Pentru a se reproduce, zebrutelor le sunt necesare hrana abundenta si variata (inclusiv hrana bogata in proteine, adica ou fiert tare), calciu sub forma de os de sepie, fructe moi (pepene, portocala, mar) din cand in cand, si, bineinteles, un cuibusor de nebunii... Si sa nu uitam, o colivie spatioasa, cel putin ca cea de marime minima din sectiunea Pe scurt..., in care puii isi pot incerca talentele de zbor, ajutati bineinteles de parinti. O pereche care se va reproduce va trebui sa fie singura in colivie, deoarece zebrutele pot deveni agresive si teritoriale cand vine vorba de pui, sau unele pot fura cuibul altora si asa mai departe.

CUIBUL
Cuibul este esential in cazul in care se doreste inmultirea cintezelor. De tinut minte ca femela va depune oua toata viata ei, la fel ca si gainile, insa acestea vor fi infertile, numai prezenta unui cuib sau unui loc de cuibarit declansand instinctul de reproducere. ATENTIE: desi e foarte amuzant sa vezi doua sau mai multe zebrute dormind una langa alta intr-un cuib, acesta are rolul principal de a favoriza reproducerea. In cazul in care nu doriti sa aveti cu 3-4 ciocuri mai mult in colivie sau in cazul in care pasarile sunt prea tinere, NU INTRODUCETI CUIBURI IN COLIVIE!!! Zebrutele dorm la fel de bine cocotate pe o bara ca si in cuib. Pentru cuibarit, in comert se gasesc urmatoarele tipuri de cuiburi:

Cuibul impletit din bambus, de tip cos - cuib folosit de majoritatea crescatorilor deoarece este ieftin, poate fi folosit repetate randuri pana se strica din cauza umezelii si este foarte accesibil (Se gasesc la pet-shopuri in doua marimi, normala si mare. Un cuib mai mare este recomandat perechilor care tind sa scoata un numar mai mare de pui intr-un rand, insa este recomandat tuturor perechilor, fiind mai spatios. Necesita insa mai multa munca pentru amenajare). Se ataseaza in interiorul coliviei. Pret estimativ - 150 000 lei.
Cuibul impletit din ierburi - are forma cuibului din bambus, insa e realizat din ierburi si ramurele uscate. Este mai scump decat acesta, se strica mai repede, insa este bun deoarece ofera o izolare termica si fonica mai buna, si este bun pentru perechile care nu prea se pricep la construit. De asemenea, se ataseaza in interiorul coliviei. Pret estimativ - 200 000 lei.
Cuibul de tip cutie-din lemn sau din plastic - preferat deoarece este spatios, iar cel din plastic poate fi curatat usor si refolositde nenumarate ori din cauza ca nu absoarbe umezeala si nu mucegaieste daca e spalat dupa fiecare rand de pui. Pret estimativ - 22,00 lei.

Cuibul nu este gata sa primeasca ouale dindata ce a fost cumparat din magazin, ci reprezinta doar un loc ideal in care pasarile isi pot amenaja cuibul propriu-zis. In vederea acestei amenajari, ele trebuie sa aiba la dispozitie tot timpul materiale de constructie:

Materiale recomandate: pene moi (puf din perna), fibra de cocos (disponibila la pet-shop), servetele taiate franjuri (NU COLORATE SAU PARFUMATE, ci simple!!! Parfumul este toxic pentru pasari, la fel ca si pigmentul), ierburi uscate (a se preleva dintr-un loc ferit de poluare, reziduuri biologice sau chimicale spre ex de pe camp. A se usca obligatoriu inainte, deoarece ierburile verzi pot mucegai usor).

Materiale nerecomandate: rumegusul prea fin - praful emanat poate fi inhalat de pasari (pui sau parinti), vata de bumbac (se poate incalci in jurul picioarelor sau puilor), orice tip de material sintetic, parul altor animale de casa, ramurelele rigide.

Cuibul, inainte de a fi introdus in cuib, poate fi pregatit astfel: in treimea inferioara, pana la 5 cm de intrare se poate pune talas pentru hamsteri (sa fie natural, alcatuit din bucati mari, si in special fara miros, deoarece exista talas cu miros de lamaie, etc, care poate fi toxic) batatorit deoarece acesta absoarbe umezeala din excremente impreuna cu mirosurile si prelungeste viata cuibului. Peste acesta se aseaza un strat de cca 1 cm de ierburi uscate usor compactate, apoi putin puf din perna, care tine si de cald. Ar trebui sa mai ramana in jur de 4 cm pana la intrare, spatiu pe care pasarile si-l vor aranja dupa placul lor, carand materialele disponibile (ATENTIE: adica tot ce nu e comestibil si pot ridica si incape) in cuib. Si, in caz ca nu sunt constructori prea priceputi, in acest cuib pot sa-si depuna ouale si sa-si creasca puii. Dupa ce cuibul a fost bine fixat de colivie, trebuie puse la dispozitia pasarilor materiale de constructie din cele recomandate mai sus. Acestea trebuie sa fie la indemana pana cand se observa ca pasarile au introdus in cuib materiale pana aproape de intrare (zebrutelor le place sa poata privi afara din cuib). In acest moment, trebuie luate materialele pentru a lasa acea mica bordura de la intrare, care va preveni rostogolirea ccidentala a oualor sau a puilor din cuib. Daca se observa oua in cuib, materialele trebuie scoase din colivie, deoarece zebrutele pot acoperi accidental ouale cu materiale, fapt ce va duce la racirea, deci moartea lor. Din cand in cand vor mai aseza un strat subtire de pene deasupra oualor, insa este normal.

OUALE
Dupa o perioada de curtare mai lunga sau mai scurta (se poate ajunge la curtare lunga de luni intregi), in care masculul canta aproape tot timpul si din cand in cand adopta o postura foarte tantosa si construieste cuibul, are loc imperecherea, care poate dura mai mult sau mai putin. Daca observati ca masculul sta deasupra femelei si scoate sunete, indepartati-va si lasati-i sa-si continue treaba, deoarece asta inseamna ca se "pregateste" un rand de oua fertile. De asemenea, acesta este punctul din care ar trebui sa nu mai deranjati perechea decat pentru a schimba apa, a pune mancare sau a schimba hartia de pe fundul coliviei. Cuibul nu se va atinge si se va evita sperierea sau orice supunere la stress a perechii. De altfel, va trebui asigurata o sursa constanta de calciu (os de sepie si grit), insa grit-ul va trebui indepartat imediat dupa ce au fost depuse ouale. In aceasta perioada trebuie asigurata si lumina naturala foarte multa (sa nu uitam ca trebuie asigurat si un loc umbros in colivie), lumina atat de necesara pentru producerea vitaminei D3 in organismul femelei, vitamina ce ajuta la asimilarea calciului ingerat si la fixarea sa in coaja oualor care se formeaza. Daca sunt indeplinite aceste conditii, dupa o perioada de gestatie de cca 8 zile, timp in care ouale ajung la maturitate in interiorul femelei.(perioada in care trebuie sa aiba tot timpul la indemana osul de sepie, si hrana adecvata, reamintesc), femela va depune cate un ou pe zi, lung de cca 1,5 cm, in jur de 5-6 oua in total, iar ouale vor avea o coaja sanatoasa, care va proteja viata ce se dezvolta in interiorul lor ATENTIE: Ouale nu trebuiesc atinse in perioada de incubatie de 13 zile deloc, deoarece porii de pe suprafata cojii, prin care respira puii dinauntru, pot fi astupati de grasimi sau mizerie, sau parintii pot respunge oul. Se vor scoate din cuib orice oua care nu au eclozat imediat dupa ce puii au inceput sa manance singuri. Puii vor ecloza in aceeasi oridine. Cateodata nu vor ecloza toate ouale, unele fiind infertile sau racite accidental. Clocirea incepe de obicei dupa ce a fost depus al treilea ou, insa (rar) poate incepe si mai tarziu, dupa ce a fost depus tot randul. Odata ce au fost depuse ouale, masculul si femela vor cloci impreuna, iesind pe rand sau amandoi din cuib pentru foarte scurte perioade de timp, pentru a se hrani. Din momentul inceperii depunerii pana in momentul in care puii sunt independenti si apti de zbor, peste cca doua luni, se recomanda contactul minim cu pasarile. Se va schimba apa, mancarea si substratul de hartie, eventual se va muta colivia foarte rar, si atat! Nu urmariti prea mult pasarile sau activitatea din cuib, deoarece parintii stresati pot abandona cuibul si lasa ouale sa se raceasca. Odata ce au fost depuse ouale, trebuie scos din colivie Grit-ul (pietrisul-nisip fin), si pusa la dispozitie hrana bogata in proteine pe langa semintele speciale (ou fiert tare si macinat sau mancare speciala de la pet-shop pe baza de ou). Aceasta va fi schimbata des, deoarece oul se strica in cateva ore in conditii normale. Odata ce vor ecloza puii, proteinele din ou si semintele dintr-un meniu complet pentru cinteze le vor asigura o dezvoltare armonioasa si le vor intari organismul. 

PUII
Cand puii eclozeaza (ies din ou), la 13 zile dupa ce oul a fost depus, sunt mici, orbi si lipsiti de pene. Ei mai raman cu o urma din materialul nutritiv din ou, care le va ajunge pentru cca 3 zile. Daca parintii nu ii hranesc in acest timp, ei vor muri. Imediat ce au iesit din ou, se va aude un sunet aproape imperceptibil, un fff fff, iar parintii vor incepe sa iasa pe rand din cuib pentru a aduce mancare. Puii cresc repede si au nevoie de cantitati din ce in ce mai mari de mancare. O mancare speciala pe baza de ou poate fi cumparata de la pet-shop pentru aceasta perioada, cum ea contine si vitamine si oligominerale atat de benefice pentru pui, insa se poate da si ou fiert macinat. Trebuie tinut minte ca acum, pe langa cele doua ciocuri care trebuiau hranite inainte, mai sunt inca 4 sau mai multi pui infometati mereu. Acel fff fff va evolua spre un piuit ascutit si puternic. Dupa cca 5 zile, puii isi deschid ochii. Oricat de draguti vi s-ar parea acesti micuti, rezistati tentatiei de a-i lua in mana sau atinge, deoarece pot fi parasiti de parinti. Va incepe sa le apara un penaj gri-deschis pufos si la varsta de cca 18 zile vor incepe sa se aventureze afara din cuib. Ei vor mai fi hraniti timp de 14-21 zile de catre parinti, timp in care vor fi invatat sa se hraneasca si sa bea singuri, dupa care vor fi alungati din cuib (intarcati) In acest moment se recomanda separarea puilor de parinti si scoaterea cuibului din colivie, deoarece este mai bine ca parintii sa fie lasati sa se odihneasca in jur de 3 luni pana vor fi lasati sa aiba pui din nou. Odata ce zebrutele au inceput sa se inmulteasca, nu se vor mai opri decat daca le este indepartat cuibul. Data fiind durata lor de viata scurta, instinctul de reproducere este foarte puternic. Mai multe randuri de pui scoase unul dupa altul vor slabi parintii si ii vor face mai vulnerabili la boli, asa ca lasati-i sa se odihneasca. O merita.


Dupa ce puii au fost separati de parinti (imediat ce acestia au inceput sa-i alunge din apropierea cuibului), ei vor trebui sexati (pe baza penajului sau al culorii ciocului). Odata ce au fost sexati, aveti mai multe optiuni. Ori ii puteti da sau vinde la un pet-shop (din prudenta si pentru binele speciei, ca sa evitati incrucisarea rudelor, nu duceti pasari de ambele sexe inrudite la acelasi pet-shop), ori ii puteti tine (dar, prin separarea masculilor de femele, evitati formarea de perechi inrudite), ori, cel mai bine, aveti personal grija sa pice in mainile cuiva care sa-i iubeasca si sa aiba grija de ei (la fel, nu dati perechi). Zebrutele nu vor supravietui in libertate, asa ca pentru Dumnezeu, nu le dati drumul pe geam!!! Si inca o data, nu lasati sa se imperecheze rude! Rezultatele pot fi de cosmar.

PARINTII
Dupa intarcare, cu siguranta zebrutele parinti vor incepe lucrul la un nou rand de pui. De tinut minte este ca la zebrute mai greu este sa le opresti sa se inmulteasca odata ce au inceput decat sa le pornesti, iar singura metoda prin care puteti impiedica inmultirea lor este indepartarea unui loc de cuibarit. Este mult mai bine sa lasati acele pauze de 3 luni intre oportunitatile de a avea pui decat sa le lasati sa scoata doua sau mai multe randuri, deoarece daca fac asa s-ar putea sa devina disperate sau foarte frustrate odata ce le-a fost luat cuibul si pot avea loc batai sau pot chiar incerca sa cuibareasca intr-o hranitoare!!! Ca sa nu mai mentionam ca ingrijirea puilor e o activitate foarte obositoare. Veti observa ca, daca au avut timp sa se refaca, parintii vor fi mai vigurosi si mai apti de a avea grija de un nou rand de pui. Femela va continua insa sa depuna oua, acesta fiind un lucru normal. Nu va depune randuri intregi de oua, ci cate unul nefertil la intervale mari de timp.

Aici ve-ti gasi varietatile de culoare (mutatiile) pentru Zebra Australiana (Taenopygia guttata).

PESCARUSUL JAPONEZ (Lonchura striata var. domestica)



ISTORIC
Primii pescarusi japonezi au fost crescuti in Orientul indepartat. Cresterea lor in captivitate este cunoscuta de acum cateva secole, dar adevarata lor origine a fost intotdeauna controversata. Autoritatile considera acum ca cinteza asiatica vargata si mannikin-ul cu coada ascutita sunt stramosii lor directi, deoarece acesti mannikini salbatici si rar observati sunt in mare parte identici cu pescarusul japonez ciocolatiu.


  
Cum sugereaza numele lui stiintific, pescarusul japonez este una din putinele specii de cinteze domesticite. Acestia sunt de fapt un fel de ciudatenie a naturii din cauza ca formeaza o rasa hibrida si nu sunt gasiti in salbaticie. Se crede ca scopul initial in spatele perfectionarii pescarusului japonez a fost dezvoltarea unei rase de pasari care sa fie folosita in adoptarea si cresterea altor specii mai dificile de cinteza. Pescarusii japonezi se inmultesc usor si astfel fac parintii adoptivi ideali pentru multe specii de cinteze din cele mai rare care nu sunt suficient de stabile cat sa indeplineasca calitati de parinti buni.
Oricare ar fi originea acestora, pescarusii japonezi reprezinta una dintre cele mai agreabile si usor de intretinut specii de cinteza.

DESCRIERE
Exista o paleta variata de culori a acestor cinteze mici care cresc pana la o lungime de aproximativ 12 cm. Doua dintre culorile pe care aceste cinteze le pot avea sunt ciocolatiu si cafeniu, care sunt maro inchis, respectiv maro deschis. Exista de asemenea colorit multicolor descris a fi si pestrit, iar cand pescarusul japonez are o sigura culoare e numit monocolor. A mai fost prasita o rasa mutanta de culoare alba, dar aceste pasari sunt destul de rare si de obicei sunt mai mici decat pasarile de alte culori. Cateodata pot fi intalniti pescarusi japonezi cu creasta sau gulerati.

ADAPOSTIRE
Pescarusii japonezi prospera atat in colivii cat si in voliere si se inmultesc usor in ambele. In general pescarusii japonezi sunt rezistenti si robusti, dar in cazul in care climatul este prea rece, cel mai bine este ca acestia sa fie tinuti in interior. Cand sunt inmultite aceste pasari, doar o pereche ar trebui adapostita in fiecare incinta, deoarece daca sunt mai multi pescarusi japonezi se vor culca toti in acelasi cuib, iar daca exista oua sau pui in acel cuib, din cauza aglomeratiei din timpul noptii, i-ar putea strivii.

DIFERENTE INTRE SEXE
Diferentierea intre sexe a pescarusilor japonezi este foarte dificila, desi poate fi stabilita cu acuratete in doua moduri: in functie de triluri si in functie de comportament. Doar masculul canta, femela nu. Cand ies prima data din cuib pescarusii japonezi nu canta, deci nu trebuie sa se deduca ca sunt doar femele, deoarece dureaza o perioada de timp ca acestia sa inceapa sa cante bine. De asemenea, in timp ce-si curteaza femela, masculul canta acesteia un tril ascutit, ridicandu-si ciocul si coada.

INMULTIREA
Aceasta specie de cinteza nu formeaza legaturi puternice monogame. Formarea unei perechi este marcata de faptul ca partenerii „se suporta” si se apropie atat de mult incat par sa se contopeasca intr-un singur ghem de pene. Masculul construieste cuibul si astfel incepe procesul de imperechere. Partenerii stau pe aceeasi stinghie si par sa povesteasca unul cu celalalt. Masculul se va apropia de femela si va incepe sa scoata un sunet aproape imperceptibil. Este posibil ca acesta sa tina un firicel de iarba in cioc. Isi infoaie penele de pe cap, gat si abdomen. Urmeaza o serie de plecaciuni si sarituri convulsive, iar cateodata chiar paraseste stinghia, apoi masculul va sari pe spatele femelei pentru a o fertiliza in timp ce da din aripi pt a-si pastra echilibrul. Tot procesul dureaza cam un minut, iar aceasta rutina este repetata de mai multe ori.Dupa fertilizare femela va depune intre 3 si 8 oua, cate unul in fiecare zi. Dupa ce sunt depuse cateva oua, cuplul va incepe sa le cloceasca, procesul de incubatie durand intre 11 si 14 zile, sau chiar mai mult. Cei doi parinti clocesc si hranesc puii cu randul, pana cand acestia devin independenti.

Parintii tolereaza verificari ale cuibului, dar trebuie avut grija ca puii sa nu fie deranjati dupa varsta de 18 zile pentru a nu ii speria, pentru ca vor parasi cuibul. Dupa impanare puii arata foarte similar cu adultii, dar au coada mai scurta si ciocul negru, apoi vor naparlii in penajul lor de adult. Puii trebuie scosi din colivia parintilor de indata ce mananca singuri pt a nu-i deranja pe acestia la urmatoarea imperechere.

In cazul in care pescarusii japonezi vor fi folositi ca parinti adoptivi ai altor rase, zilele de eclozare a oualelor sau a puilor adoptati sau adoptate, ar trebui sa fie cat mai apropiate de zilele de eclozare ale propriilor pui. Acestia sunt parinti devotati, iar daca timpul intarcarii puilor adoptivi difera de timpul intarcarii propriilor pui, acestia nu-i vor alunga sau parasi. Pescarusii japonezi nu au sezon de inmultire si se vor inmultii in orice perioada a anului.

MATERIALE PENTRU CUIB
Pescarusii bengalezi isi vor face cuibul in aproape orice, dar o cutie pe jumatate deschisa sau un cuib din rachita sunt de preferat. Vor folosi aproape orice ca material pt cuib: bucati de bumbac, bucati din sac de panza, pene, iarba si coaja de nuca de cocos, sau materiale de cuib din petshop-uri. Se ia o mana plina de materiale si se aseaza in interiorul cuibului. Apasati usor pentru a face o adancitura in mijlocul cuibului. In cateva zile, familiile de pescarusi, in special masculul va aranja materialele. Verificati ca toate cele 4 colturi sa fie umplute cu materiale pt a preveni ca ouale si puii sa cada in ele.

DIETA
Dieta cintezei bengaleze e formata dintr-un amestec de seminte pentru pasari mici. Un amestec obisnuit este format in general din diferite tipuri de seminte de mei si seminte pentru canar, dar si alte seminte.
Tot timpul anului se poate oferi hrana umeda (galbenus de ou), dar in principal in sezonul de imperechere ca si mancare de crestere. In plus pescarusilor japonezi le plac si multe verdeturi, ca de exemplu frunzele de papadie, rocoina, spanac, legume ca morcovi si castraveti rasi si fructe. Semintele germinate sunt date pasarilor pentru a le satisface nevoia de verdeturi.Pescarusii japonezi trebuie sa aiba acces intotdeauna la apa proaspata. Este bine ca in dieta lor sa se adauge praf de vitamine in apa. Toate pasarile trebuie sa aiba intotdeauna acces la calciu in orice forma. Calciul este un supliment mineral esential pentru dieta fiecarei pasari si este important pentru dezvoltarea si intarirea oaselor, iar la femele este obligatoriu in procesul de ouat. In plus, pasarile au nevoie de pietris sau nisip, pe care il folosesc la macinarea mancarii. O buna alegere este un amestec de pietris, de preferat unul care contine minerale ca de exemplu carbunii si cochilia de stridie.
Cintezele bengaleze sau pescarusii japonezii asa cum sunt numiti popular sunt pasari energice si jucause, care aduc un plus de viata in orice casa. Pasari extrem de sociabile, nu va zgarciti atunci cand doriti sa achizitionati aceasta specie: cel putin o pereche, pentru ca sa nu intre in depresie si sa va bucurati de toata voiosia lor.
(sursa: zooland.ro)

Cum era de asteptat, in cadrul fiecarei specii de pasari exotice, exista diverse varietati de culoare (mutatii), obtinute de catre crescatori, in timp, prin repetate incrucisari ale diferitilor membril ai speciei.





     Din experienta proprie va spun ca varietatea alba (complet) este cel mai greu de obtinut si de mentinut si niciodata in cuibul unei perechi albe, nu toti puii vor fi albi complet.
Dan Stanescu 

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

ACHIZITIA PASARILOR


ACHIZITIA

-         de unde si cand achizitionam o pasare –

Inainte de a lua orice hotarire, trebuie facuta o evaluare a situatiei (asta in cazul in care nu sunteti persoana care actioneaza dupa impuls si care-si asuma implicit apoi si intreaga parte nefericita a rezultatului actiunii,…

Autorul va incerca sa descrie in continuare un algoritm, (cu riscul de a enerva pe multi…) care trebuie parcurs neaparat inainte de a lua hotarirea de-a fi fericitul posesor al unui canar. Intaia data, trebuie sa ne intrebam inainte de a cumpara orice animal de companie, daca pe langa iluzia fericirii pe care ne-o promite suntem capabili sa suportam si partile mai putin placute ale afacerii, cum sint : munca de curatenie inevitabila, pe care o implica posesia unui astfel de animal, sau de ce sa ascundem faptul ca orice animal are un miros specific si asta este o chestiune pe care unii n-o suporta. Daca starea de sanatate nu va permite, conditii de astm de exemplu, este mai bine pentru dumneavoastra sa trece-ti la o alta pasiune care nu va pune sanatatea in joc.
Apoi mai este si timpul care trebuie alocat, decit sa va fie o povara bietul animal pentru ca va fura din timpul de a sta pe ‘’net’’ sau de a bea o bere cu prietenii mai bine ramaneti cu iluzia ca v-ar place, decat cu certitudinea ca nu va place deloc. 
Si inca ceva:  nu luati pentru copii animale de companie chiar daca va promit cu lacrimi in ochi ca ei vor fi responsabili de ingrijirea lor caci statistic vorbind, lucrul acesta este la fel de adevarat ca ursul cu coada lunga care a plecat la pescuit… (asa am patit eu cu un hamster si cu o pisica).
A doua intrebare care se pune este, ce fel de animal de companie? In functie de programul pe care-l aveti, conditiile de habitat pe care le puteti oferi si timpul disponibil, fiecare isi alege ceva ce crede ca-si poate permite 
Acum ca sa mai ‘’pasim’’ peste multe alte randuri, sa spunem ca v-ati decis sa alege-ti o pasare.
Buna alegere… acuma de fapt am intrat in specialitate.
Doriti o pasare cantatoare sau doar una de decor ? Daca decorul primeaza atunci cumparati un papagal, sau o zebra sau un orezar. Perusul este de cele mai multe ori echivalenuil aspirinei pentru orice fel de durere si aspira la un grad de universalitate indisputabil. Daca am hotarit ca vrem totusi sa cante, hotarit lucru ne trebuie un canar si sa fie neaparat un mascul. Orice mascul cinta (cateodata chiar si femelele). Cintecul adevarat insa, este apanajul masculului sanatos si se deosebeste de la un tip la altul, este diferit la doua exemplare apartinind aceluiasi tip si difera chiar si la acelasi exemplar de la un an la altul, in functie de conditiile oferite si starea pasarii. Aici incep concesiile:
-          sa ainte si sa fie colorat - canar de culoare ;
-          sa cante impresionant - canar de cantec ;
-          sa cante si sa intrebe lumea: ce-i chestia aia care seamana cu o pasare - canar de postura.
Nu exista canar care sa aiba toate atributele de mai sus, desi asta ar fi visul oricarui proprietar de pet-shop.
Pasul urmator: De unde cumparam ? Pai de la mine de exemplu sau de la orice crescator recunoscut de catre o asociatie sau federatie ornitologica si care are un cod (numar) in Registrul national al Crescatorilor (RNC). Ca mai sunt si altii care cresc si se autointituleaza ''crescatori'' asta e partea cea mai grava. Stiti cum e vorba romanului: ''La fotbal si la medicina se pricepe tot romanul...'' 

De regula cautati un crescator in apropiere de zona in care locuiti, cu toate ca mai nou pasariloe pot fi achizitionate de oriunde din tara - in maxim 10 ore coletul cu pasarea a fi la dvs - n.a.Dati-i un telefon, daca va primeste faceti-i o vizita sa vedeti in ce conditii sint tinute pasarile. Nu insistati decit asupra pasarilor care sunt de vinzare (n-o sa fie toate de regula…) caci altfel riscati sa nu mai fiti primiti a doua oara. Orice crescator adevarat isi tine cele mai bune pasari pentru reproducere. Surplusul este de obicei vindut la clienti particulari iar ciurucurile (n.a. – 70% din cazuri) sfarsesc in pet-shopuri.
Intr-un ‘’mare’’ lant de PET SHOP-uri ce au un nume care incepe cu ‘’ZOO….’’ am discutat cu sefa de magazincu intentia de a a da spre vanzare cativa canari (de aceasta data acestia fiind surplusuri) si am fost intrebat ‘’Garantati si moratlitatea?’’ E prima data cand am putut auzi o astfel de intrebare. Auzi la ea. Pai daca vroiam sa-i omor o faceam acasa nu in public si mai ales intr-un magazine…..
Cred ca i-am sifonat un pic pe proprietarii de magazin dar din respect pentru adevar si economie lucrurile trebuiesc spuse cu franchete. Ca exista si exceptii ca de exemplu propiretarul pet-shop-ului sa fi si crescator...de acord. Chiar cunosc cateva cazuri, colegi de a-i mei pentru care am toata stima si respectul.
Ca o regula de baza, de la un crescator iei o pasare mai buna nitel mai ieftin, decat un ''OZN'' dintr-un magazin la un pret ca ar trebui sa-ti face rata. Nu-i dusmaniti prea tare pe proprietarii de magazin daca nu aveti alta alternativa apelati la ei, la urma urmei trebuie sa traiasca si omu’ din ceva ; chiria-i mare, drumu-i scump, pasarile ca orice fiinta care traieste mai si mor…- adica va ‘’garanteaza mortalitatea’’ etc)

Cum se alege o pasare? Primul si cel mai important criteriu este ca pasarea sa fie sanatoasa. Asta se vede imediat, o pasare sanatoasa are penajul uniform lipit de corp, ochii rotunzi si limpezi, este vioaie ciripeste si sare de pe un bat pe altul (canarii sint pasari foarte active). Daca o luati in mina nu trebuie sa aveti senzatia ca este confectzionata din hirtie de orez. Desi nu este prea multa carne pe un canar trebuie totusi sa aiba un pic de greutate (vreo 30g). Osul pieptului trebuie sa fie acoperit de muschi, frumos rotunjit si nu ascutit ca o lama. Urmeaza instructiuni de folosire (o sa ma urasca multi pentru asta, stiu…) : se duce pasarea la ureche si se asculta. Cind se aude un zgomot de genul : pha pha pha…cel care vinde pasarea trebuie sa recurga la hipnoza sa va convinga ca totul este OK. Acuma sint mai multe cauze pentru care pasarea face asa si intr-adevar unele sint corectabile, dar despre asta mai mult la pagina despre boli. Canarii sint foarte susceptibili la boli respiratorii si asta o sa-i impiedice sa-si valorifice tocmai valentele pentru care i-ati ales, adica n-o sa cinte…

Varsta la care se cumpara pasarea ? De obicei crescatorii tin puii pana in noiembrie cand sint complet naparliti si masculii canta din plin. Se pot cumpara pasari si mai devreme dar din cauza naparlirii pasarea n-o sa fie la adevaratul ei potential. Un canar poate traii 15 ani - conform literaturii de specialitate (totul este in functie de regimul la care a fost supus) asa ca daca-l cumparam ca animal de companie poate sa aiba citiva ani buni, dar daca-l vrem pentru reproducere, vrem sa lucram cu el, 4 ani este limita de virsta dupa care performantele lor scad dramatic in acest domeniu.

Cum se deosebesc sexele? Daca va ginditi ca asta-i o treaba usoara, atunci mai ganditi-va… In mod normal crescatorul trebuie sa va garanteze sexul pasarii. Pentru un novice este destul de greu de determinat chiar si atunci cind pasarea a atins maturitate sexuala. De obicei este mai usor cind pasarile sint pregatite pentru reproducere dar si atunci trebuie sa stii la ce sa te uiti. Cantecul este un indiciu bun dar asa cum am spus si femelele canta cateodata… Sint multe de spus in domeniul asta dar lucrurile se pot complica intr-un mod necontrolat. Deci pentru a evita orice confuzie autorul a incercat sa faca o sumarizare a subiectului intr-o singura propozitie: cind e vorba despre sex, experienta conteaza! Nu va ganditi ca am sa aplic cerculetul rosu cu cifra 18 in el.Ma refeream doar la experienta crescatorului.

Investitia initiala
     Un canar nu trebuie neaparat sa fie ieftin si investitia se face pe o perioada mai indelungata asa ca alocati alegerii pe care o faceti timpul cuvenit si asigurati-va ca satisfactia este pe masura asteptarilor. Pentru autor, un client fericit va fi un posibil nou client, pe cind unul dezamagit va fi unul alungat definitive si care pe deasupra va va face si reclama proasta in ‘’targ’’. Dati si cereti calitate si seriozitate si intr-o zi vom ajunge sa consideram chestia asta ca fiind un standard de  normalitate (desi pina atunci asta s-ar putea mai apara multe varietati noi de canari…)

Cum tratam crescatorul
    Acum stim cum se trateaza pasarile, dar n-a spus nimeni cum trebuie  tratati crescatorii. Ei bine crescatorii in general sUnt oameni orgoliosi care au pus mult efort in cresterea pasarilor si sUnt insensibili la sugestii sau eventuale corectii care vin din partea unui “novice” asa ca, o atitudine corecta ar fi sa pastram opiniile personale si sa le aplicam in propria noastra viitoare intreprindere . Caci ce  deranjeaza cel mai tare, este succesul competitorilor …va spun eu.



P.S. Inainte sa mergeti sa cumparati canarul pute-ti consulta lista crescatorilor din diferite zone ale tarii care va fi atasata in acest blog.
Va doresc spor la pasarici…